vineri, 31 august 2012

TOCANA DE MISTRET CU LEGUME SI CARTOFI LA CUPTOR

Buna sa va fie inima dragii mei carcotasi(e).

Acum cateva zile am plecat la o mica plimbare prin padurea de langa casa unde stau .Ei si ce sa vezi!!!!peste cine credeti ca am dat????

UFFF ati ghicit ..Domnul mistret  .Imediat am avut o strafulgerare si ce mi-am spus???
SA TRECEM LA TREABA!!!.....si am trecut,dupa cum veti constata din urmatoarea reteta pe care o voi impartasi  cu drag si pofta:)).

TOCANA DE MISTRET CU LEGUME  DIN GRADINA SI CARTOFI LA CUPTOR

SA TRECEM LA TREABA!!!




  
Pentru a incepe aceasta reteta trebuie mai intai sa faceti rost de un mistret.Daca nu aveti unul pe langa casa atunci e bun si cel de la macelarie sau chiar congelat.Ar fi de preferat proaspat deoarece gustul este mult mai intens.Eu unul sunt mai norocos deoarece am si mistretul si legumele in gradina:)).

Dar sa nu va mai tin de vorba si sa va expil cum se face aceasta reteta unica.




ATENTIE!!! 
Un lucru foarte important inainte sa incepeti prepararea tocanitei este macerarea carnii de mistret care se va efectua in urmatorul mod.

MACERAREA CARNII ( 1kg de carne )
Pentru aceasta etapa aveti nevoie de :

1 ceapa
piper pentru gust
un praf de sare 
2 frunze de dafin
1 crenguta rozmarin si cateva frunzulite de salvie
 2 pahare de vin rosu







  Puneti carnea taiata cuburi intr-un castron dupa care puneti toate ingredientele mentionate mai sus si amestecatile bine impreuna cu vinul rosu si lasatile pentru 2 zile la frigider sa se macereze.Pentru a avea o carne mai frageda va sfatuiesc ca inainte de marinare sa puneti carnea la congelat.

INGREDIENTE PENTRU TOCANITA DE LEGUME:  pentru 6 portii

3 cepe mari
450 gr de ciuperci mixte
5-6 rosii de gradina
4 ardei grasi
3 morcovi
3 -4 cozi de telina
1kg dovleac dulce
jumatate de lamaie
sare un praf
piper rosu un praf
1/2 lingurita de paprika dulce


PENTRU CARTOFII LA CUPTOR;

6 cartofi
o crenguta rozmarin
3 frunze de salvie
3 linguri de ulei
un praf desare





MODALITATE DE  PREPARARE
PASUL 1





















Taiati toate legumele si punetile separat deoarece acestea vor fi adaugate pe rand.
Foarte important intr-o reteta e pregatirea preparatelor inainte de a pune marfa pe foc.


PASUL 2

 Luati carnea care a stat 2 zile la macerat si o scurgeti de zeama pastrand doar legumele marinate.
 Zeama in care am marinat carnea o aruncam .

ATENTIE!!! inainte sa incepeti pasul 3 puneti cartofii la cuptor cu un pic de ulei,rozmarin,salvie si sare pentru 30 min la 180 gr.

PASUL 3
                                                                                                                                                         








 Puneti cam 100 ml de ulei intr-o tigaie mare si lasati sa se incinga uleiul bine,dupa care punem ceapa sa se caleasca un pic.Dupa ce sa calit ceapa adaugati ciupercile si ardeiul gras lasand sa se patrunda un pic.
PASUL 4

          










Adaugati carnea si lasati cam 10 minute sa se patrunda dupa care  adaugati sarea,paprika,piperul si un pahar de vin rosu.                            

Puneti deasupre si celelaltlegume (telina ,morcovul,dovleceii si rosiiile de gradina taiate felii mari)
.Acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba timp de 35 minute fara sa mestecati.
                                                             



 Pasul 5.

 Dupa ce vedeti ca a fiert tocanita, luati o lingura mare de lemn si amestecati un pic tocana gustand iar daca mai trebuie  adaugati sare dupa gust.

 Scoateti tava cu cartofii rumeniti din cuptor si cu grija folosind o lingura mare transferati tocanita din tigaie in tava ,peste cartofi dupa care stoarceti putina lamaie deasupara si o bagati pt inca 15 min la cuptor.


Pentru a nu o servi cu paine am ales sa fac o mamaliga ciobaneasca buna si gustoasa:))

MAMALIGA CIOBANEASCA:
INGREDIENTE:
1kg  faina de porumb
500gr branza feta taiata cubulete
150 gr parmezan
50 gr unt

MOD DE PREPARARE:
Intr-un ceaun puneti apa la clocotit cu un pic de sare.Cand apa clocoteste adaugati incet faina mestecand cu grija . Dupa ce ati pus cam 600 gr de faina lasati un pic sa fiarba ,dupa care adaugati untul ,branza feta taiata cuburi si parmezan.Invartiti bine si daca mai este nevoie adaugati un pic de faina.Dupa ce e gata o rasturnati pe un fund de lemn si preserati deasupra un pic de parmezan.

PRODUSUL FINAL:: TOCANA DE MISTRET CU LEGUME 
                                   MAMALIGA CIOBANEASCA
                                     


POFTA BUNA!!!!!

.P.S.  NU UITATI DE UN VIN ROSU :))




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu